Het belang van een goed hondenharnas

De vraag of je een halsband of harnas moet gebruiken tijdens het lopen met je pup is een belangrijke. Het is moeilijk om de onbegrensde kleuren en ontwerpen van gepersonaliseerde halsbanden te weerstaan, maar het kiezen van wat het beste is voor je hond moet gaan over meer dan stijl. Halsbanden zijn geweldig voor identificatie, maar ze zijn niet geschikt voor elke situatie. Voor veel honden is een harnas de beste manier als het gaat om een dagelijkse wandeling. En dit is waarom.

1. Betere controle

Niet elke hond is een perfecte engel aan de leiband. Ze duiken graag naar nietsvermoedende vogels, lunge in de richting van honden die ze tegenkomen tijdens het wandelen en voortdurend inspanningen leveren om de kat van de buren in de val te lokken. Ze hebben plezier, maar dat uitbundige gedrag kan hen ook in de problemen brengen.

Harnassen geven de persoon aan de andere kant van de lijn een betere controle van een actieve hond. In plaats van proberen te sturen door het trekken van de hond de aan de nek, geven harnassen sturing via het hele lichaam van de hond. Mensen met grote, onstuimige honden hebben vooral baat bij meer controle bij het lopen door drukke gebieden wanneer de hond extra opgewonden is.

2. Ontmoedigt trekken

Jij zou je hond moeten uitlaten, niet andersom. Een hond onophoudelijke trekken aan de leiband kan een korte wandeling langs de weg voelen als een intense bovenlichaam training. Als je ze ermee laat wegkomen, leer je ze dat je arm uit de kom trekken een effectieve manier is om te krijgen wat ze willen. Je hebt moeite om bij te blijven, maar ze boeken vooruitgang. Harnassen ontmoedigen trekken door het omleiden van hun momentum. Honden leren wanneer ze trekken tegen de riem dat het harnas zal ze trekken in de tegenovergestelde richting van waar ze naartoe willen. AKC schrijft:

“Als je hond een halsband draagt en aan de lijn trekt, gaat hij nog steeds vooruit, waardoor hij denkt dat het trekken succesvol is. Een harnas, of bevestigd op zijn borst of tussen zijn schouderbladen, omleidt hem; er is geen beloning, want trekken brengt hem nergens.”

3. Vermindert de nekstam

Wanneer uw hond trekt tijdens het dragen van een halsband, letsel aan je arm is niet uw grootste zorg. Trekken zet intense druk op de nek van de hond en kan gemakkelijk leiden tot een ernstig letsel. Vaak zijn deze verwondingen niet duidelijk. Het is meer een geleidelijke verslechtering dan een plotselinge pijn. Opgewonden honden zijn te bezorgd over wat ze doen om te beseffen dat ze zichzelf pijn doen. De hond zou kunnen beginnen met tekenen van subtiel ongemak dat eigenlijk vroege symptomen van een ernstig probleem.

Kleine honden zoals Chihuahuas en Miniatuur Pinschers zijn bijzonder gevoelig voor nekletsel. De botten in hun nek zijn uiterst delicaat, en een scherpe trek aan de riem kan hen veel pijn veroorzaken. Harnassen verspreiden de stam over een groter gebied van het lichaam van de hond om hen te beschermen tegen letsel.

4. Oculaire proptose bij bepaalde rassen

In basistermen, oculaire proptose is wanneer de hond oogbollen uitsteken uit de stopcontacten. Het is gemakkelijk te diagnosticeren, omdat het letterlijk lijkt alsof de ogen van de hond uitpuilende uit hun hoofd en buiten hun oogleden. Pet Health Network zegt dat het meestal wordt veroorzaakt door stomp trauma aan het hoofd, maar voor bepaalde hondenrassen, te veel spanning rond de nek kan ook het probleem zijn

“Brachiocephalic rassen, zoals Mopsen, Pekingese, Shih Tzu, en Lhasa Apso, zijn vatbaar voor protopsis als gevolg van hun ondiepe banen.”

Kragen zijn vaak de schuld, maar het gebruik van een harnas is een gemakkelijke manier om honden te beschermen tegen deze pijnlijke en gevaarlijke aandoening.

5. Gevaar van ontsnappingskunstenaars

De algemene regel voor halsbanden is dat je in staat moet zijn om twee vingers tussen het materiaal en het lichaam van de hond te passen. Dit is om te voorkomen dat de halsband te strak zit en de hond pijn doet. Vastberaden honden, echter, weten hoe te profiteren van een comfortabele kraag. Het ene moment ben je chit chatten met de buurman, en de volgende je pup is sprinten in de straat na het manoeuvreren van de kraag omhoog en over zijn hoofd.

Honden met dikke nekken en kleinere hoofden en honden die vooral wiggly kunnen gemakkelijk ontsnappen uit kragen tijdens het lopen. Dit levert duidelijke veiligheidsproblemen op. Harnassen, aan de andere kant, dek het lichaam en zijn stevig gemonteerd op zijn plaats. Ze gaan rond de schouders, voorpoten en borst om ontsnappen onmogelijk te maken.

6. Ademhalingsproblemen en nekletsels

Elke vorm van spanning op de nek van een hond heeft potentieel om pijnlijk te zijn, maar honden met bestaande ademhalingsproblemen en nekletsels zijn bijzonder in gevaar. Extra druk rond de nek knijpt de luchtpijp van de hond en kan het ademen moeilijk maken. Veel honden eindigen met hoesten past als gevolg van wordt geleid op wandelingen door hun kraag.

Tracheale ineenstorting is een andere chronische ziekte die kan worden verergerd door het dragen van een kraag. Het gebeurt meestal in kleine ras honden waar het kraakbeen dat deel uitmaakt van de luchtpijp is ofwel verzwakt of misvormd. Het resultaat is een beperkte luchtwegen, en deze honden moeten harnassen dragen op wandelingen om de druk van hun gevoelige nek te houden.

Om optimaal gebruik te maken van een hondenharnas, is het belangrijk om het type en de stijl te kiezen die het meest geschikt zijn voor uw hond. Er zijn verschillende opties beschikbaar, en ze zijn ontworpen voor honden van verschillende grootte, persoonlijkheden en trainingsniveaus. Honden die graag trekken, bijvoorbeeld, het beste profiteren van harnassen waar de riem wordt geknipt op de borst in plaats van de rug. Er zijn zelfs harnassen met ingebouwde koelverpakkingen om pups te besn lang oververhit raken op warme dagen. Onderzoek de verschillende opties om wandelen met uw hond veiliger en aangenamer te maken voor jullie beiden.

h/t: AKC, Pet Health Network

Feature Photo Credit: Foto door NICOLAS TESSARI op Unsplash

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vibfy.com